Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Ζωντανοί Νεκροί - Πάσα Ντουμάνια/Παραισθήσεις EP (2015)

 Στις 18 Ιούνη του 2015 όλη η χιπ χοπ Ελλάδα είχε στηθεί στο ίντερνετ περιμένοντας το upload του πολυαναμενόμενου EP, πρελούδιο του περίφημου Δεύτερου Τόμου. Γενικότερα η είδηση έφερε τα πάνω κάτω στην underground hip hop σκηνή της Ελλάδας και όχι μόνο.
  Το EP περιέχει 10 κομμάτια (6 καινούρια ΖΝ κομμάτια + 4 instrumental). Δηλαδή 6 ολοκαίνουρια κομμάτια μετά από τόσα χρόνια. Κι όμως, το γκρουπ δικαιώθηκε γιατί ο κόσμος ακόμα τους περίμενε. Κι αυτό δεν είναι λίγο. Δεν το έχουν καταφέρει και πολλοί. Κράτησαν 17 χρόνια το "Ο Δεύτερος Τόμος δε θα αργήσει να βγει".
  Πρώτο κομμάτι μπαίνει δυναμικά το "Εμείς κι Εσείς" σε παραγωγή DJ ALX, το οποίο το είχαν γράψει σε live streaming μέσω youtube κάποιους μήνες πριν, μαζί με τον κόσμο. Πολύ δυνατό κομμάτι που ουσιαστικά μιλάει για το γεγονός ότι ξαναγύρισαν για τους fans τους, κι ότι χωρίς αυτούς δεν θα ήταν πάλι εδώ. Στο παρόν κομμάτι ακούμε έναν Υποχθόνιο να ξεχωρίζει, κατ' εμέ. "Σκάει η ομάδα που έλειπε καριόλα!". Ακόμα και ο Καταχθόνιος που είναι ο πιο ΖΝ low profile rapper και τελευταία δεν είχαμε ακούσει νέα του, έδωσε έναν αξιομνημόνευτο εαυτό.
  Έπειτα σκάει μια epic new school παραγωγή του Skive (από Capital Music) για το κομμάτι "Πάσα Ντουμάνια". Εδώ ο Υπο είναι στο νέο trap στυλ του, ενώ οι υπόλοιποι δίνουν ρέστα. Ειδικά ο Μηδενιστής ξεχώρισε σε όλο το EP για την καύλα που έβγαλε. Θέμα του κομματιού? Κλασικό battle ύφος με το νόημα ότι ο "Κάτα ζητάει να κάνουμε πάσα ντουμάνια".
  Τριτό κομμάτι, και συνεχίζουμε σε δυνατό ύφος. "Η χώρα μας". Beat από Skive. Εδώ παίρνουν τα mics μόνο οι αρχηγοί, δηλαδή ο Μήδε και ο Τάκης, όπου μας λένε ότι "Αυτή είναι η χώρα μας και σας έχουμε καριόληδες στην πίπα". ΖΝ Battlάδικο κομμάτι.
  Έπειτα σκάει μια παραγωγή από ALX σε true hip hop ύφος. Το κομμάτι λέγεται "Παραισθήσεις" και ουσιαστικά μιλάνε για το πως δεν άλλαξαν καθόλου και είναι ακόμα εδώ με το ίδιο στυλ τους. Κομματάρα, Τάκαρος, Καταχθόνιος τρελός, Μήδε ωραίος ("Είχαμε όραμα το '97, είπαμε γάμα τα λεφτά, που 'ναι τ'αλάνια μας?.."), πολύ όμορφο κομμάτι, που θυμίζει τα παλιά τα χρόνια. Νοσταλγείς στιγμές ρε πούστη!
  Ακολουθεί άλλο ένα πολύ ξεχωριστό και πρωτότυπο κομμάτι, μακριά από battle. Το "Αεροπλανάκι" (beat: ALX) μιλάει για το αν τα αεροπλάνα ψέκαζαν THC και LSD τι θα γινόταν. Αλλά σε τρελο-Τάκι ύφος όλο το κομμάτι. Θυμίζει και αυτό παλιές εποχές.
  Τελευταίο κομμάτι σκάει το "Θα 'σαι πάντα ΖΝ", σε πολύ δυνατή epic παραγωγή από Skive πάλι. Γενικά, καταλαβαίνεις αμέσως ποιανού είναι το beat. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι από τα πιο δυνατά και δεν λέω τίποτε άλλο. Το νόημά του το ξέρεις. Στο τέλος του, μπορώ να πω ότι ανατριχιάζεις.
  Όπως και στο "ΖΝ Εντολές/Στη Χώρα των Καλύτερων MC's EP", υπάρχουν 4 instrumental εκδοχές από τα παραπάνω κομμάτια, και συγκεκριμένα στα ομότιτλα, και στα "Αεροπλανάκι" και "Η χώρα μας". Βέβαια, ένα εύλογο ερώτημα είναι, γιατί δεν τα βάζανε όλα? και το ίδιο να είχαν κάνει το '97.
  Τέλος, όσον αφορά το εξώφυλλο, προσωπικά δεν ενθουσιάστηκα, αλλά μπορείς να πεις ότι είναι σαν να πήραν το παλιό και να πρόσθεσαν πιο new american style. Όμορφο αποτέλεσμα όμως. Λέτε και στον Δεύτερο Τόμο να δούμε κάτι παρόμοιο? Πάντως "όλοι περιμένουνε τις τελευταίες ρίμες τις επόμενες γιατί οι παλιές δεν είναι αρκετές!".




official site: http://www.zontanoinekroi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου